AntalyaGündemMagazin

Spread the love

ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın toplantısı bu sabah Antalya’da Akra Barut otelde yapıldı. Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, jüri başkanı Ferzan Özpetek, jüri üyeleri Deniz Kobanbay, İlker Kaleli, Jale İncekol ve Pınar Göktaş, Festival Başkanı Deniz Yavuz gibi önemli isimler katıldı.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantı konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin geçen yıl yapılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Geçtiğimiz yıldan dersimizi aldık. Festivalimizi bu yıl sinema emekçileri ile birlikte tek başımıza yapma kararı aldık” dedi.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın toplantısı bu sabah Antalya’da bir otelde yapıldı. Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, jüri başkanı Ferzan Özpetek, jüri üyeleri Deniz Kobanbay, İlker Kaleli, Jale İncekol ve Pınar Göktaş, Festival Başkanı Deniz Yavuz gibi önemli isimler katıldı.

“GEÇEN YIL YAŞANANLARDAN ÜZGÜNÜM”

Toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye’nin en köklü festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin önemine değinerek, bu yılki temasının “Hikayemiz Birlikte” olduğunu açıkladı. Geçen yıl festivali gerçekleştiremedikleri için üzgün olduğunu belirten Başkan Böcek, “Geçen yıl yaşananlardan sadece bir belediye başkanı olarak değil, bir vatandaş, bir sinemasever olarak da üzgünüm. Festivalimizi gerçekleştirmek için çok çaba gösterdik ama yaşadığımız talihsizlikleri siz de biliyorsunuz” dedi.

“DERSİMİZİ ALDIK”

Bu yıl festivalin sinema emekçileriyle birlikte yapılacağını vurgulayan Başkan Böcek, “Geçtiğimiz yıldan dersimizi aldık. Festivalimizin dünya çapında bir festival olması çok önemli. Bu yolculukta bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Festival afişinin bu yıl halkın kendisine verilmiş bir başrolü temsil ettiğini de kaydetti.

FERZAN ÖZPETEK: “ANTALYA’YA BORCUM VAR”

Festivalin jüri başkanı Ferzan Özpetek, 1997 yılında ilk filmi “Hamam” ile festivale katıldığını ve o dönemde yaşadığı yalnızlık hissini paylaştı. O yıl kazandığı ödüllerin kariyerine büyük katkı sağladığını belirten Özpetek, “Bu jüri başkanlığı teklifi geldiğinde geçen seneki sorunlar aktarıldı ama ben bunu düşünmedim. Benim için yeni filmlerin, yönetmenlerin, sinemacıların çıkması en büyük isteğim” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı’nın konu odakları açıklandı

5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, “Sinema Çalıştayı”nda sektörün tüm paydaşlarıyla sinemayı A’dan Z’ye masaya yatıracak.

5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, “Sinema Çalıştayı”nda sektörün tüm paydaşlarıyla sinemayı A’dan Z’ye masaya yatıracak.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemanın güncel sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacıyla meslek örgütleri, dernekler, sendikalar ve sinema akademisyenlerini bir araya getiriyor. Festival kapsamındaki “Sinema Çalıştayı”nda buluşacak katılımcılar, Türkiye’de sinemanın güncel sorunlarını farklı başlıklar altında ele alacak.

Çalıştay, 9 oturumdan oluşacak

Festival kapsamında 10 – 12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Sinema Çalıştayı’nda; sinema filmlerinin yapım ve dağıtım sürecine ilişkin temel sorunlar toplam dokuz oturumda tartışılacak. Akademisyen ve meslek profesyonelleri ile dernek, vakıf, meslek birliği, sendika ve ilgili devlet kurumları temsilcilerinden oluşacak çalışma grupları, her biri üç saat sürecek oturumlarda ilgili başlıkları değerlendirerek sonuç bildirgelerine imza atacak. Oturumların yanı sıra iki de panelin gerçekleştirileceği çalıştaydaki konu başlıkları şunlar:

“Telif hakları, kopyalama bedelleri, film ve dizi setlerindeki şartlar, devlet destekleri, yapım sorunlarının aşılması, akademik ve mesleki eğitim sorunları, film festivalleri, sinema salonları, sinemada seyir kültürü, belgesel sinemanın üretim ve gösterim sürecindeki temel sorunlar, film dağıtımındaki sıkıntılar, sınıflandırma ve yaş kararları, sinemada kültürel miras ve arşivcilik.”

Sektörle akademi arasındaki ilişkinin güçlenmesi hedefleniyor

10 Ekim saat 13.00’teki açılış resepsiyonu ile başlayıp 12 Ekim’de sonuç bildirgelerinin okunmasıyla sona erecek olan çalıştayın sonuç bildirgeleri, dijital ve matbu kopya halinde ilgili kurumlarla paylaşılacak. Çalıştay bu yolla, Türkiye’de sinemanın kurumsallaşmasına, sektördeki sorunların çözümünde ve sektörle akademi arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde yardımcı olmayı hedefliyor.

Çalıştayın Düzenleme Kurulu başkanlığını ve yürütücülüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Perihan Taş Öz ve TÜRSAV Genel Sekreteri, SE-YAP haysiyet kurulu üyesi, Sine-bir yönetim kurulu üyesi, senarist ve yönetmen Aydın Sayman üstleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir